Det nuvarande läget i Östersjön
Östersjön är minst sagt ett dynamiskt hav. Det vi känner till om östersjön i dag kommer med säkerhet inte att bestå för all framtid, inte om vi inte börjar med en förändring genast.
Miljögifter och Kemikalier är en del av alla människors vardag. De återfinns i våra kläder, möbler, elektronik, rengöringsmedel och i vår kropp. Alla kemikalier är inte ”farliga” men i dagsläget vet vi tyvärr om en lång rad kemikalier som är alvarligt farliga, dessa har både giftiga effekter på vår miljö och våra kroppar. Trotts detta omger vi oss med tusentals farliga kemikalier utan att helt veta och bry oss om vilka konsekvenser dessa kommer få för oss i framtiden. [1]
Avloppsvatten, industriavfall, näringsämnen och gifter från jordbruk är bara några få av orsakerna som gör att Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Omkring 20-30 procent av Östersjön påverkas av syrefria förhållanden vilket är ett kritiskt läge då högre organismer, så som fiskar och kräftdjur inte klarar inte av så låga syrekoncentrationer och flyr för att inte kvävas till döds.
Östersjön har alltid varit, på grund av sin starka saltskiktning delvis naturligt syrefattigt i de djupaste hålorna. I sedimentkärnor har man kunnat uttyda att syrebrist varit vanligt förekommande i åtminstone 8000 år. Så att säga att det endast är vi människor som orsakat att havet har blivit syrefattigt är delvis fel, det finns dock mycket starka bevis på att vi med vår påverkan dvs. med andvändingen av konstgödsel, de utsläpp och miljögifter som släppts ut i vattnet storartat förvärrat problematiken i havet. Tidigare uppstod syrebristen i samband med stora saltvattensinflöden och naturliga klimatförändringar.[2]
De Konstgödsel och utfall som havet tvingas leva med bidrar ofta till övergödning vilket Kväve och fosfor är stora bovar till. Dessa växtnäringsämnen förekommer naturligt i såväl Östersjön som Västerhavet. De är en förutsättning för en rik biologisk produktion, men alltför mycket växtnäring kan skapa obalans i ekosystemen och det är alltså där vi befinner oss nu. I dag så finns för mycket av dessa två i vår omgivning vilket då är den bidragande orsak till varför vattnets kretslopp är i sådan obalans. [3]
Flera miljögifter i Östersjön har minskat drastiskt de senaste årtiondena. Det finns dock platser där alltför höga halter finns kvar. Samtidigt har andra nyare ämnen påträffats i allt större mängder. Detta vet man i och med den årlig provtagning och analys av fisk, blåmussla och sill grissleägg som den svenska miljöövervakningen har gjort. Förekomsterna av metaller och organiska miljögifter i Östersjön existerar fortfarande, trots stora förbättringar.
I allmänhet står fiskkonsumtionen för mycket av dem miljögifts intagen en svensk genomsnittligen får i sig. Vårt genomsnittsintag av PCB och dioxiner kommer till mer än en tredjedel från fisken vi äter. Det gäller framför allt lax och strömming som fiskas längs Norrlandskusten. Dioxin och PCB lagras i fettväven under flera år. Visst är det sjukt? [4]
Som att det inte skulle var nog med det finns även höga halter av kvicksilver i fisksorter som abborre, gädda, gös och lake. Kvicksilver lagras i kroppen under några månaders tid och är som sagt mycket dåligt för gravida och unga. Som jag nämnde i tidigare inlägg kan miljögifter bidra till försämrad fortplantningsförmåga, rubbning av ämnesomsättningen, försämrad muskelfunktion och försämrad kommunikation i nervsystemet på oss människor och den föda vi äter och finns därmed även i den biogödsel som återförs till marken.
Man kan alltså säga att vi förutom att bidra till att havet blir syrelöst, får fiskar att fly stora delar av havet, också är med och bidra till att fiskarnas arter avvecklas samt gör den marina cykeln ostabil, på köpet utrota vår egen art.
Frågan är, till vilket pris? För att vi ska få bära snygga kläder eller ha dem senaste elektronik prylarna? Eller för att människor i dag inte tänker längre än vad näsan räcker? Och bara ser vad man kan vinna i nuläget och struntar att tänka steget längre, och värna om framtiden?
Vi är i dagens samhälle indragna i en livsstil som kräver mer än vad miljön i längden kan bidra och förse oss med, ändå fortsätter vi att använda oss av de skadliga ämnena då det gynnar oss ekonomiskt för tillfället. Det råder även många viljor och tankar kring vad havsområdet borde och inte borde ändvändas till då många länder gränsar till Östersjöområdet och påverkar havet genom jordbruk, industri och trafik.
Östersjön har i alla tider varit en viktig transportled mellan de omgivande landområdena, som därmed knutits samman både kulturellt, ekonomiskt och tidvis även politiskt. Personligen tror jag att det är i den politiska biten som de flesta av problemen återfinns. Politiker är i dag ofta väldigt otydliga med HUR det vill gå till väga med de miljöproblem som finns presenterade. Jag har varit inne på alla de politiska blockens hemsida och där finns väl ett å annat konkret förslag på vad dem vill förändra men aldrig hur deras tillväga gångs sätt ska se ut. 2008 skrev till exempel moderaterna en motion för minskad belastning i Östersjön [5]. Där pratades det öppet om de problem som fanns och partiet tycktes vara överens om att en förändring var på sin plats. De kom med följande punkter på hur man skulle minska östersjöns belastning:
1. ”med kraft arbeta för att begränsa fisket i Östersjön tills återhämtning stabiliserats.
2. ökat arbete för att minska utsläpp av kväve och fosfor från trafik, jordbruk och industrier genomförs för att minska eutrofieringen.
3. aktivt arbeta för att det planerade reningsverket för avloppsvatten i St. Petersburg snarast byggs.
4. att genomföra ett förbud för tömning av toalettavloppsvatten från fartyg och fritidsbåtar på svenskt vatten i Östersjön, och göra det möjligt att tankställen kan etableras så att toalettavloppsvattnet lätt kan avlämnas/tömmas i svenska hamnar.
5.öka sanktionerna för de som släpper ut olja i Östersjön att förbjuda fartyg med enkelt skrov transportera olja eller annat farligt gods i Östersjön.
6.strama upp förbudet mot att använda giftiga bottenfärger”.
Denna motion skrevs av moderaterna för 6 år sedan och godkändes även då att gå till verk. Men är i dag inte något man hör vidare mycket av i media. Moderaterna är ju ändå det parti som fått flest röster av allmänheten att styra Sverige. Alliansen har sedan 2006 satsat miljarder på arbetet för en bättre havsmiljö. Mellan 2012 och 2015 ska ytterligare 2,3 miljarder satsas. [6] Fokus till år 2015 ligger enligt Paritet på att vi ska klara av våra åtaganden i Helcoms aktionsplan. Aktionsplanen är ett internationellt arbete bestående av 150 åtgärder inom fyra prioriterade områden: övergödning, farliga ämnen, biologisk mångfald och sjöfartens miljöanpassning. [7] [8]
Frågan som är lämplig å ställa är dock om dessa pengar gjort någon skillnad för Östersjön. Jag skulle säga att det både finns framsteg och bakslag i detta projekt. Lokala förbättringar sker t.ex. genom sanering av hamnområden som ska minska utsläpp och lagring av miljögifter.
Även om de flesta miljögifter minskat kraftigt sedan 1970-talet, utgör samhällets kemikalieanvändning fortfarande ett stort hot mot Östersjön. Även nya ämnen sprids, och kombinationer av olika ämnen kan också innebära risker vi ännu inte har vetskap om för framtiden. Samtidigt sprids miljögifter fortsatt diffust genom vattendrag och luft, ofta långväga ifrån. I vissa delar av Östersjön kvarstår även höga halter av tungmetaller, exempelvis i fisk. Rapporter om ökade halter av hormonstörande och antibiotikapreparat i vatten är också ett växande problem. [9]
Alla Östersjöländer har ratificerat en konvention för minskning av POPs och det finns nu ett beslut om en global konvention för kvicksilver. Samtidigt behövs hela tiden spridningskällor identifieras och åtgärdas och reningsteknik utvecklas för att klara nya utmaningar.
Alltså tycks det som om Moderaterna faktiskt med hjälp av samarbetet Från Alliansen och Helcom kommit några steg i rätt riktning. Det är dock långt i från vad deras motion ville åstadkomma.Frågan är endast om dessa förbättringar är tillräckliga och också vad resten av de politiska partierna har för visioner om Östersjöns framtid. Inte minst då det vankas nyval i september. Mer om detta kommer i nästa inlägg.