Överfiske i Östersjön
Överfiske. Vad menas egentligen med överfiske? Det menas att människan tar upp fisk mer än vad fiskarna själva kan produsera nya. Som ni säkert förstår så är det här är katastrofala problem för sjöars ekosystem eftersom att det inte bara drabbar just den fisk arten som man fiskar utan alla andra fiskar som antingen har den arten som föda eller som är föda för just denna art. Ett typiskt exempel är torsken som har blivit så över fiskad så att den är en av de mest utrotningshotade fiskarna i hela Sverige.
Under de senare åren har fiskens situation drastiskt försämrats då ca 75 procent av alla de viktigaste marina fiskeområdena är antingen överexploaterade (vilket betyder att området över användes) eller fullt utnyttjade. De fiskar som drabbas hårdast av överfiskning är precis som man tror de som har en långsam tillväxttid och liten produktivitet framför allt rovfiskar.
Torsken är som alla vet en av de mest utrotningshotade fiskarna på grund av just överfiske. Trots att det var förslag på totalt fiskeförbud från internationella havsforskningsrådet (ICES) så beslöt EU sig för att fortsatt tillåta obegränsat fiske av torsk, vid år 1984 så fiskades det ca 450 000 ton torsk. Det visade sig även vara så att det beräknade antalet torskar minskade från 150 millioner till ca 55 millioner torskar på tio år.
Så vad ska vi göra för att kunna hjälpa till att minska överfisket i östersjön? Det kommer vi att berätta i senare inlägg, vi kommer även visa hur olika enskilda problem faktiskt hänger ihop och påverkar varandra.