Arbetsförhållanden vid sanering efter oljeutsläpp
The Downs Law Group är en amerikansk advokatfirmafirma som jobbar med att hjälpa de personer som efter olyckan i mexikanska golfen 2010 hjälpte till att städa upp vid den amerikanska kusten och de personer som bor nära kusten och vars boende eller de själva blivit drabbade. En del som arbetade med saneringen var anställda, men många var också volontärer. Firman säger att den stora tjänst som alla dessa 150 000 människor gjorde för landet, har haft ett högt pris för de involverade arbetarna. Många av dessa arbetare var direkt utsatta för oljan, och utan tillräckligt skydd och säkerhetsutrustning mot oljan och kemikalier. Vissa av deras kunder har berättat att förvaltningen avfärdade de säkerhetsproblem som fanns, helt enkelt inte brydde sig om arbetarnas säkerhet. Kunderna söker hjälp med att lämna in ansökningar om sjukvårdsförmåner och med att söka rättsliga åtgärder för andra skador. Alltså är det inte så lätt som det kanske borde vara att få hjälp med sina problem orsakade av oljeutsläppen och sitt eget arbete med det, om man behöver sådan hjälp från en sådan här firma.
Många av arbetarna blev sjuka under arbetet, och andra har upplevt återkommande hälsoproblem sen olyckan. Arbetare som försökte använda extra andningsskydd eller annan extra säkerhetsutrustning fick det berättat för dem att de skulle få sparken om de fortsatte använda dem. Varför kan man ju undra, min idé är att det kanske skulle ge andra arbetare idéer och att man skulle behöva påkosta alla arbetare extra säkerhetsutrustning. Många av de sjuka har visat symptom som kan kopplas direkt till gifter från olja eller dispergeringsmedel som används vid sanering. Vanliga åkommor som rapporterats är blod i urinen, njurskador, migrän, minskad hjärnfunktion, kräkning, hjärtklappning, leverskada, minnesförlust, svimning och värmeslag. Alltså kan en del allvarliga sjukdomar drabba en vis oskyddad arbete med olja. Många av dessa medicinska tillstånd som rapporterats, såsom neurologiska sjukdomar och andningsproblem, ska vara ett resultat av överexponering för kemikalier från oljeutsläppet. Och detta verkar vara logiskt, för om djur som är exponerade för kemikalierna kan skadas, varför skulle inte människor kunna drabbas då? Det går inte att göra något åt att kemikalierna försöker att ta sig in i oss, man kan bara skydda sig från dem, med fullständig säkerhetsutrustning.
Kompensation
Det var det brittiska oljebolaget British Petroleum, eller BP, som orsakade olyckan som bidrog till all denna sjukdom, och de erbjuder kompensation för arbetstagare som lider av medicinska problem till följd av oljeutsläpp vid saneringsarbete. OM man uppfyller kraven för kompensation. Personer med korta akuta sjukdomar som inte krävde sjukhusvård var berättigade till upp till ca 8700 kr, allvarligare akuta sjukdomar som krävde sjukhusvistelse med en dokumentation på detta kunde få upp till ca 82 500 kr. De som fått kroniska sjukdomar som fortsätter att påverka dem kan vara berättigade till så mycket som 405 000 kr. Men som sagt, att man skulle behöva advokater för att få dessa pengar tyder på att inte alla får kompensation som skulle behöva det, det står även på advokatfirmans hemsida. [1] Som jag skrev i ett tidigare inlägg, finns det de som tycker att arbetstillfällena vid oljeutsläpp trots allt är något bra. För dem spelar arbetsförhållandena som råder för saneringsarbetarna på många ställen inte så stor roll, bara ekonomin gynnas så är det bra att det åtminstone finns arbeten. Och för många av de här arbetarna är kanske en riskfylld anställning bättre än ingen anställning alls, så visst finns det synsättet också för många.
Andra faktorer som förvärrar arbetsförhållandena för saneringsarbetare är att oljan ofta har en stark illaluktande doft, och att jobbet ofta är stressigt och underbemannat för en så viktig och stor uppgift som att sanera en strand. Detta påstår det svenska MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som också konfirmerar de effekter oljan kan ha på människors hälsa enligt advokatfirman.
Arbetsförhållandena i Sverige
I Sverige är säkerheten för saneringsarbetarna desto bättre än i tidigare exemplet. Skyddsutrustning man får vid saneringsinsats i Sverige idag innehåller detta: Regnställ, flytväst, overaller, raggsockor, stövlar, vadarstövlar, första hjälpen-utrustning, handskar (tunna och tjocka), munskydd/andningsmask. Vi har en lag vid namn arbetsmiljölagen i Sverige, som innehåller regler och skyldigheter för arbetsgivare och andra skyddsansvariga som ser till att de förebygger ohälsa och olycksfall i arbetet.[2] Innan varje sanering startas i Sverige så görs en riskbedömning som förbereder en för alla de risker som kan finnas vid saneringen, vilket skyddar arbetarna. Dock finns det alltid risker när man behandlar ämnen med farliga kemikalier, och det är arbetsgivare noggranna med att informera arbetstagare om. Förutom arbetsmiljölagen finns för saneringsarbete många rekommendationer för hur arbetet och skydd ska gå till. Till exempel bör inte personer under 18 jobba med sanering och man ska aldrig jobba ensam med sanering ifall en olycka eller skada skulle ske, man ska också ha möjlighet att gå undan och vila om det skulle behövas. Dessa rekommendationer är viktiga att följa, men hur bra man följer dem vid sanering är svår att hitta data kring, informationen är bristfällig, och varför den är det kan man ju tolka själv. [3]
[1] http://www.bpclaimoilspill.com/people-affected/clean-up-worker/
[2]http://www.av.se/lagochratt/aml/?AspxAutoDetectCookieSupport=1